یک نکته کوچک

نکات کوتاه اما خواندنی

یک نکته کوچک

نکات کوتاه اما خواندنی

۳ مطلب در مرداد ۱۳۹۸ ثبت شده است

  • ۱
  • ۰

قلب یک انسان بالغ بین 70 تا 80 بار در دقیقه می تپد. نحوه عملکرد قلب توسط یک پزشک انگلیسی به نام ویلیام هاروی کشف شد.

رگ های خونی شامل شبکه ای از سرخرگ ها، سیاهرگ ها و مویرگ ها هستند. سرخرگ ها خون حاوی اکسیژن و مواد غذایی را از قلب به بافت ها می برند. سرخرگ ها پس از خروج از قلب به تدریج به شعبات باریک و باریکتری تقسیم می شوند تا آنکه در داخل بافت ها به صورت مویرگ در می آیند. مویرگ ها پس از خروج از بافت ها به سیاهرگ های کوچک تبدیل می شوند. از پیوستن این سیاهرگ های کوچک به هم، سیاهرگ های بزرگتر به وجود می آیند. سیاهرگ ها، خون حاوی مواد زائد سلول ها و دی اکسید کربن را به قلب بر می گردانند. مواد غذایی و اکسیژن مورد نیاز سلول ها توسط رگ های خونی از روده ها و شش ها جذب می شوند. مواد زائد و دی اکسید کربن موجود در خون نیز هنگام عبور از شش ها، کلیه ها، کبد و پوست تصفیه و دفع می شوند.

اگر ضربان قلب متوقف شود، سلول های بدن دچار کمبود اکسیژن می شوند و می میرند. سلول های قلب نیز برای ادامه حیات و انجام وظایف خود به اکسیژن نیاز دارند. گاهی اوقات رگ هایی که به قلب، خون می رسانند، توسط لخته خون مسدود می شوند. در چنین حالتی اکسیژن و مواد غذایی کافی به ماهیچه قلب نمی رسد و قلب نمی تواند وظایف خود را انجام دهد. اگر رگ مسدود شده، سرخرگ قلبی باشد، شخص دچار سکته قلبی یا انفارکتوس می شود. سکته قلبی علت بسیاری از مرگ و میرها است.

حمله قلبی در تمام موارد باعث مرگ نمی شود و گاهی اوقات بهبود می یابد. وقتی مسیر قسمتی از یک سرخرگ تغذیه کننده قلب بسته می شود، تارهای ماهیچه ای قلب در آن نقطه فاسد می شوند. اگر این قسمت، کوچک باشد، گلبول های سفید به آن محل می روند و بافت فاسد را می خورند. پس از آن، در منطقه آسیب دیده نوعی بافت محکم پدید می آید. حدود سه ماه بعد محل آسیب دیده ترمیم می شود؛ ولی انقباض عضلانی به آن نقطه باز نمی گردد.

  • ۱
  • ۰

دستگاهی که برای ایجاد لیزر یاقوت بکار می رود، شامل تکه ای یاقوت میله ای شکل است که یک انتهای آن با آینه ای بطور کامل پوشانده شده است. در انتهای دیگر آن نیز آینه ای قرار داد که اندکی شفاف است و می تواند قسمتی از پرتوهای نور را منعکس کند و قسمتی دیگر را عبور دهد. در اطراف این لوله،  یک لامپ بسیار پر نور و پر قدرت قرار دارد. نور شدید لامپ در یک لحظه موجب برانگیخته شدن الکترون ها و انتقال آنها به مدار بالاتر می شود. الکترون های برانگیخته، هنگام بازگشت به مدار خود مقداری انرژی نورانی تولید می کنند؛ ولی خواص یاقوت باعث به وجود آمدن حالت خاصی می شود.

امواج نور در طول یاقوت حرکت کرده، به نوبت الکترون ها را برانگیخته می کنند. اکثر امواجی که به این شکل تولید می شوند، طول موج یکسانی دارند و در یک جهت حرکت می کنند. این امواج فقط در داخل یاقوت حرکت نمی کنند؛ بلکه قسمتی از آنها از انتهای نیمه شفاف میله یاقوتی خارج می شود. امواج بطور مرتب از روی آینه های انتهایی منعکس می شوند و در طول یاقوت به جلو و عقب حرکت می کنند. به این ترتیب پس از هر انعکاس بر تعداد آنها افزوده می شود و پرتوهای نور، قوی تر و قوی تر می شوند. این پرتوها همه دارای یک طول موج هستند و در یک جهت حرکت می کنند. قسمتی از این پرتوها که پرتوهای بسیار قوی لیزر است، از انتهای نیمه شفاف یاقوت خارج می شوند.

  • ۱
  • ۰

انسان از گذشته های دور از روش های مختلف برای تولید نور استفاده می کرده است. او برای این کار ابتدا کنده های درختان را می سوزاند. پس از آن، با قرار دادن فتیله ای درون یک کاسه سنگی یا سفالی که از چربی حیوانات پُر شده بود و با سوزاندن فتیله، محیط پیرامونش را روشن می کرد. بعدها، شمع و چراغ های نفتی ساخته شد.

توماس ادیسون با اختراع لامپ الکتریکی در سال 1878 میلادی بزرگترین قدم را در این راه برداشت. در سال 1930 میلادی دانشمندان اروپایی و آمریکایی لامپ های فلوئورسان را اختراع کردند.

لامپ فلوئورسان شامل یک لوله بلند شیشه ای است که با مواد فلوئورسان پوشیده شده است. دو الکترود تنگستنی در انتهای این لوله قرار گرفته است. درون لوله از هوا تخلیه شده و با مقدار کمی بخار جیوه و گاز آرگون پُر شده است. وقتی لامپ به جریان الکتریسیته متصل می شود، الکترودها گرم شده، شروع به تولید الکترون می کنند. الکترون ها از میان بخار جیوه عبور می کنند و امواج ماورای بنفش و نور مرئی به وجود می آورند. امواج ماورای بنفش به پوشش داخلی لامپ برخورد کرده، باعث درخشندگی آن می شوند. رنگ نور این گونه لامپ ها به نوع ماده فلوئورسانی که در آن بکار رفته است، بستگی دارد. انواع نورهای رنگی را می توان با بکار گرفتن پوشش های مختلف در لامپ های فلوئورسان بدست آورد.

لامپ های مهتابی یا فلوئورسان نسبت به لامپ های معمولی، الکتریسیته کمتری مصرف می کنند. علاوه بر این کیفیت نور آنها بهتر و میزان نورشان بیشتر از لامپ های معمولی است.